Dania LYOFOOD To najwyższej jakości dania liofilizowane. Właściwa kaloryczność, zbilansowanie składników odżywczych oraz zaawansowany proces liofilizacji sprawiają, że liofilizaty LYO FOOD praktycznie nie mają sobie równych. Ze względu na walory smakowe pozostawiają w tyle wiele rynkowych pozycji. Jakość oraz walory smakowe liofilizatów LYOFOOD docenią zwłaszcza żeglarze, podróżnicy, turyści, wspinacze oraz wyczynowi sportowcy. Dodatkowym atutem liofilizatów jest bardzo długi okres przydatności do spożycia, niska waga oraz szybkość i łatwość przygotowania.
Zalety liofilizatów LYOFOOD:
- Przygotowane tylko z naturalnych składników – bez konserwantów, sztucznych dodatków i barwników oraz wzmacniaczy smaku i zapachu
– Doskonałe walory smakowe
– Zaawansowany proces liofilizacji, odpowiedni dobór składników oraz dodatek aromatycznych ziół pochodzących w większości z własnych plantacji LYO
– Estetyka posiłku – specjalny proces liofilizacji pozwala zachować oryginalny kształt i formę zastosowanych składników
– Doskonała wartość odżywcza oraz kaloryczność potraw dostosowana do zapotrzebowania aktywnych osób
– Niska waga i kompaktowe opakowanie, które nie zajmuje miejsca w plecaku czy torbie podróżnej
– Bardzo długi termin przydatności do spożycia – hermetyczne zamknięcie, praktycznie całkowite usunięcie wody eliminuje rozwój bakterii, grzybów i pleśni
– Opakowanie wyposażone w pochłaniacz tlenu
– Wysoki standard bezpieczeństwa – poddane 2 –krotnemu badaniu w laboratorium, po ugotowaniu posiłku i po procesie liofilizacji
– 2 rodzaje opakowań – pierwsze – lekkie i zajmujące jak najmniej miejsca oraz drugie – umożliwiające przygotowanie potrawy
Waga netto: 128g
Waga po uwodnieniu: 500g
Wartość odżywcza: 517 kcal
Składniki:
makaron penne (semolina z pszenicy durum) 40%, mięso mielone wołowo-wieprzowe 16%, pomidory pelati 16%, marchew 6%, cebula 6%, koncentrat pomidorowy 2%, seler naciowy 2%,mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, oregano, bazylia, szałwia, cukier, sól, pieprz
Wartości odżywcze | Na 100g | Na porcję 128g (500g po uwodnieniu) |
Kalorie | 1699 kJ / 404 kcal | 2175 kJ / 517 kcal |
Tłuszcz | 11,40 g | 14,59 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,16 g | 5,32 g |
Węglowodany | 46,20 g | 59,14 g |
W tym cukry | 5,90 g | 7,55 g |
Błonnik | 10,00 g | 12,80 g |
Białko | 24,20 g | 30,98 g |
Sól | 3,60 g | 4,61 g |
Wartości odżywcze | Na 100g | Na porcję 95g (370g po uwodnieniu) |
Kalorie | 1699 kJ / 404 kcal | 1614 kJ / 384 kcal |
Tłuszcz | 11,40 g | 10,83 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,16 g | 3,95 g |
Węglowodany | 46,20 g | 43,89 g |
W tym cukry | 5,90 g | 5,61 g |
Błonnik | 10,00 g | 9,50 g |
Białko | 24,20 g | 22,99 g |
Sól | 3,60 g | 3,42 g |
Sposób przygotowania:
Otwórz opakowanie korzystając z nacięcia umieszczonego nad zamknięciem strunowym. Wyjmij torebkę z pochłaniaczem tlenu. Zalej zawartość torebki gorącą, przegotowaną wodą, dobrze zamieszaj. Zamknij torebkę i odczekaj ok. 5 minut. Oderwij górną część torebki, używając nacięcia pod struną, zamieszaj ponownie i delektuj się posiłkiem.